Kira Tespit Davalarında 4 Önemli Kural !

31.01.2023

@sozlesmeakademisi 


1. Kiracıya ihtar gönderilmeli mi?

 

Kira tespit davasını açmadan önce kiracıya ihtar gönderilmesi zorunlu değildir.

Kanuna göre, kira sözleşmesinde artış şartı varsa, hâkimin vereceği kira tespit kararı davanın açıldığı kira yılının başından itibaren uygulanır.

Ancak, yeni kira bedelinin davanın açıldığı kira yılının başlangıcından itibaren uygulanabilmesi için davacının talebi gerekir!

Kira sözleşmesinde artış şartı yoksa, bu durumda kira tespit kararının geçmişe dönük uygulanabilmesi için kiracıya ihtar gönderilmesi gerekir.

 

2. Kira tespit davalarında harç ve avukatlık ücreti?

 

Kira tespit davalarında harç; tespiti istenen aylık kira bedeli ile mevcut ödenen aylık kira bedeli arasındaki fark üzerinden, avukatlık ücreti ise yıllık kira bedeli tutarı üzerinden hesaplanır.

Sözleşmede kira bedelinin yıllık ödeneceğinin belirlendiği durumlarda ise, hâkimden yıllık kira bedelinin tespiti talep edileceği için harç da yıllık bedel üzerinden hesaplanır.

 

3. Geçmişe dönük kira farkı bedellerinin tahsili?

 

Kira tespit davasında geçmişe dönük kira farkı bedellerinin tahsili istenemez.

Ancak geçmişe dönük kira farkı alacağının tespiti talep edilebilir.

Tespit davasında tespit edilen geçmişe dönük kira farkı alacağı, kira tespit kararının kesinleşmesinden sonra icraya konulabilir.

 

4. Yargıtay’ın ıslah yasağı?

 

Yargıtay, kira tespit davalarında tespiti talep edilen bedelin ıslah edilerek yükseltilmesine izin vermemektedir.

Ancak özellikle günümüzde yargılamaların çok uzun sürmesi ve dava sırasında rayiç kira bedellerinin hızla yükselmesi sebebiyle ıslah yasağı, büyük mağduriyetlere sebep olmaktadır.

Makul bir gerekçesi de bulunmayan bu Yargıtay uygulamasından mağdur olanların Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluna gitmeleri hâlinde hak ihlali kararı çıkma olasılığı oldukça yüksektir.

 

31.01.2023

Doç. Dr. Umut Yeniocak

Hits: 1087
Paylaş